Reacties

Boekje over de Zocherstraat — 8 reacties

 1. Dag Jan Boterman,

  De Zocherstraat heeft altijd grote aantrekkingskracht op mij gehad; de pleintjes, het Badhuis, Hildo Krop, het Hollandse landschap, de rust.
  In de beginjaren ’70 sliep ik in het Vondelpark, en tijdens mijn wandelingen was ik geroerd door de aanwezigheid van sociale woningbouw. ‘Onbereikbaar’ hield ik mijzelf altijd voor.

  Nu woon ik alweer 25 jaar in de Frederiksstraat en kijk uit op het schoolplein. Ik heb begrepen dat de jeugd uit de Friksteeg nogal eens op de vuist ging met de jongens uit andere straten.

  Ongeacht of dit thema ter sprake komt koop ik Uw boekje!!

  Met vriendelijke groet
  Wil Daanen

 2. Ben benieuwd naar je boekje. Ik kwam in 1971, pas getrouwd, in de Zocherstraat wonen, op nr. 85.
  Een deel van de winkels zal ik me herinneren. Mijn vader volgde trouwens de “eerste drie” zoals de hbs voor de oorlog heette.
  In de 70-er jaren was ik actief met de werkgroep Zocherstraat, en in het Wijkopbouworgaan Oud West, waar ik ook een tijd in het bestuur zat.
  Daarna hebben we met mensen in de straat meer actie gevoerd, bijv. tegen het gigantische Dachau monument dat nu in het Amsterdamse Bos staat, en recentelijk tegen barbecuen in het park op de velden achter ons.
  Er zijn ook 2 Zocherstraatfeesten geweest, in 1978 en 2008, beide na herinrichting van de straat.
  In 2016 bestaat de straat 100 jaar, voor zover ik weet. misschien weer een feest????

 3. Beste buurtbewoners,

  De uitgave ‘Zocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen, 1946-1963’ is verschenen.
  U kunt het boekje à € 14,50 op verschillende manieren in uw bezit krijgen.

  1. Het boekje is vanaf zaterdag 23 augustus te koop bij Boekhandel Minerva, Koninginneweg 229, Amsterdam (de dichtsbijzijnde boekhandel vanaf de Zocherstraat).

  2. Op zaterdagmiddag 23 augustus tussen 14.00 en 15.00 uur zal ik aanwezig zijn in Boekhandel Minerva. Het lijkt me een aardig idee de uitgave persoonlijk aan u te overhandigen.

  3. Daarnaast is het boekje (vanaf 15 augustus) te koop bij: het Martyrium, Van Baerlestraat 170; Stadsboekwinkel Amsterdam (Stadsarchief), Vijzelstraat 32.

  4. U kunt de uitgave ook per e-mail bestellen: j.p.boterman@gmail.com. Prijs van het boekje + verzendkosten: € 19,50. Graag naam, adres en postcode opgeven. Een rekening wordt ingesloten.

  Met vriendelijke groeten

  Jan Boterman

 4. Beste Jan Boterman,

  Op nummer 54 van de Zocherstraat heeft jarenlang een reformwinkel gezeten, zoals U ongetwijfeld weet. Mijn interessegebied is sociale bewegingen van voor de oorlog, en onlangs ben ik bezig geweest om te zoeken naar reformwinkels. De Zocherstraat 54 is begonnen door Theunis Roos (Enkhuizen 1894) en later werd deze overgenomen door Arien Schouw (Andijk 1917). Arien huwde Antje Doedes in 1940 te Enkhuizen. Zij was de dochter van Amerentia Roos, en zij was de zus van voornoemde Theunis Roos.

  Een maand geleden fietste ik langs de oude zaak, ik zag niks meer van de reformwinkel, en toen door naar het stadsarchief. Helaas was uw boek daar niet langer voorradig, want ik was benieuwd of nummer 54 wordt genoemd, en of u verdere informatie hebt, over de zaak of over de eigenaren. Staat er meer erover in uw boek, of weet U meer?
  Op mijn website http://www.humanitarisme.nl staan enige pagina’s over reformwinkels waar ik mee bezig ben, waaronder de Zocherstraat http://www.humanitarisme.nl/organisaties/reformhuizen/roos-schouw.html
  Hier staan enige krantenknipsels, waaronder eentje uit de Vegetarische Bode van 1934 met een foto van de zaak.

  met vriendelijke groet,
  Adriaan

 5. Beste Adriaan van Oosten,
  Hartelijk dank voor uw informatie over de reformwinkel in de Zocherstraat.
  In mijn boekje wordt de reformwinkel op pagina 15 genoemd. De reformwinkel is ook opgenomen in het overzicht van winkels, zie pagina 46. De uitgave is nog steeds te koop bij boekhandel Minerva, Koninginneweg 229 en boekhandel het Martyrium, bij het Roelof Hartplein.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Boterman

 6. Hallo mijnheer Boterman.

  Ik heb u al een twee tal e-mails gestuurd en zou graag willen weten of het boekje Zocherstraat 27-3. Geschiedenis en herinneringen, 1946-1963,nog in voorraad is. Ik kan het desnoods afhalen in Amsterdam.

  Vr, Gr,
  Johan Plomp

  • Oke.

   Bedankt voor uw reactie.
   Heb ondertussen al antwoord van Boterman terug gehad, en inderdaad het boekje is reeds uitverkocht. Ook is het boekje niet meer voorradig bij boekhandel Minerva op de koninginnenweg en boekhandel Martyrium op de V.Baerlestraat.
   Jammer want ik had het graag voor mijn broer in Amerika mee willen nemen. Hij is opgegroeid in deze buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>