Bouw de woningen op een andere plek op het binnenterrein
Een voorstel van Tos van Arkel: het is voor mij een raadsel dat er in het verleden toestemming is gegeven om tegen het monumentale schoolgebouw bijgebouwen aan te plakken. Het zijn lelijke gebouwen die er uitzien als een soort van aangeplakte puisten en die afbreuk doen aan het monumentale pand. Het is me nog een groter raadsel, nu er bouwplannen zijn voor het binnenplein, dat de welzijnscommissie het standpunt inneemt dat alleen op deze voorbestemde plekken gebouwd mag worden.
Er is een veel mooiere oplossing voor het creëeren van woningen op dit plein. De acht maisonnettes die nu achter de Zocherstraat gepland staan zouden ook tegen de kopse kant van het schoolgebouw gebouwd kunnen worden. Dat levert niet alleen meer ruimte, maar ook meer rust op voor alle omwonenden en de nieuwe bewoners.
Ruimte
Als de administratieve bijgebouwen worden afgebroken en de acht aldaar geplande maisonettes tegen de kopse kant van het schoolgebouw en zo hoog als het schoolgebouw worden gerealiseerd ontstaat er op het plein veel meer ruimte, letterlijk en optisch. Toch kan de projectontwikkelaar voor hetzelfde aantal mensen woningen realiseren. Aan de korte zijde van het schoolgebouw is de meeste plek ter beschikking zonder dat de nieuwbouw te dicht op de nu al bestaande huizen zou komen te staan.
Foto: nieuwbouw in Amsterdamse schoolstijl in A’dam-Oost.
Op het vrije stuk grond dat zo ontstaat, zou een groengebeuren zoals schooltuintjes, verhuur van stukken grond aan mensen zonder tuin, gerealiseerd kunnen worden , maar als dat te veel heen-en-weer aan mensen zou veroorzaken, gewoon een klein parkje met struiken, bloemen en banken. Zo’n stukje groen geeft een prachtig ruimtelijk uitzicht voor de omwonenden.
Minder overlast
– De hier ontstane woningen zouden hun toegang door het schoolgebouw kunnen hebben, waardoor er minder verkeer is over het plein.
– Hun tuinen en balkonnen richten zich naar het Vondelpark, zodat de omwonenden minder geluidsoverlast van de nieuwe bewoners zullen ondervinden.
– De bewoners van deze maisonettes krijgen zelf minder last van schreeuwende kinderen tegenover hun woningen, ze kijken vrij het Vondelpark in.
Als er een fantasierijke architect op de realisatie van kopse-kantbouw wordt gezet zouden deze maisonettes zelfs een architectonisch hoogstandje kunnen worden in Amsterdam, een dialoog tussen “art deco en hypermodern”.
Ik hoop dat de leden van de welzijnscommissie mijn overwegingen ernstig meenemen in hun uiteindelijk besluit. Nu te nemen bouwbesluiten zijn onomkeerbaar en voor de eeuwigheid. Het is zaak, als er al nieuwe woningen bij moeten komen, de inrichting van het plein zo mooi en voor allen en voor de toekomst zo bevredigend mogelijk te realiseren. De bestaande verdeling van de oppervlakte in de nu geplande bouw is humaan en estetisch geen aantrekkelijke en dus geen goede oplossing.
Het maatschappelijke bestemmingsplan is sowieso al van de baan als er woningen komen te staan en dus zou er een geheel nieuw plan voor invulling van het terrein kunnen komen. En als er niet jaren lang geaarzeld wordt om toestemming te verlenen aan nieuwbouw, kan de projectontwikkelaar er ook ermee leven om het plan te wijzigen, denk ik zomaar. Dit pleintje zou ondanks de vele nieuwe bewoners met een simpele verschuiving van de bouwplaats, inplaats van een onaantrekkelijk en overvol leefgebied, een esthetisch prachtig, saamhorigheid bevorderend en rustige leefomgeving kunnen worden
Beste Tos,
van je idee kan ik geen goed beeld krijgen.
Zou je het kunnen verduidelijken met een plaatje?
Bij voorbaat dank,
Alec
Ik kan geen plaatje sturen, ik kan niet zo goed met een computer omgaan. Mijn idee voor nieuwbouw: dat er aan het verlengde van de school op dezelfde hoogte van de school een soort van flat gebouwd gaat worden.
Groet Tos