Buurtsubsidie toegewezen aan bewonersinitiatief Frederikstuin
Stadsdeel West werkt buurtgericht. Buurtbewoners weten zelf wat goed is voor hun buurt en willen daar met bewonersinitiatieven aan bijdragen. Hiervoor is een bescheiden buurtbudget beschikbaar. De toewijzing van de subsidies gebeurt door een regiegroep, bestaande uit bewoners van in ons geval de Helmers-, Cremer en Vondelparkbuurt, in samenwerking met buurtcoördinator Henny de Kok.
Bewonersinitiatief de Frederikstuin had dit voorjaar een aanvraag voor een subsidie van €1245 bij de regiegroep ingediend, die tot onze vreugde is toegewezen. Hier kan je het volledige verzoek met begroting inzien: Subsidie aanvraag Frederikstuin.
Uit de aanvraag:
Het idee voor een buurttuin op het binnenterrein aan de Frederiksstraat bestaat al sinds 2014. In 2015 sloot de initiatiefgroep Frederikstuin een overeenkomst met projectontwikkelaar Pierra waarin vastgesteld werd dat de projectontwikkelaar 8 woningen kan bouwen op het binnenterrein en de initiatiefgroep een stuk grond krijgt voor een stille en bloemrijke buurttuin. De projectontwikkelaar betaalt de kosten van de aanleg van deze tuin en draagt de grond om niet over aan een op te richten Vereniging Frederikstuin.
Huidige stand van zaken:
1. De vereniging is in oprichting en er is een bestuur gevormd met 5 omwonenden. Doelstelling en middelen zijn hier te vinden: www.overfred-enzo.nl/oprichting-vereniging-frederikstuin/
2. Er is een tuinwerkgroep opgericht met 12 actieve leden die dit voorjaar na overleg met Ragna Hom (projectleider zelfbeheer, afdeling beheer openbare ruimte, Stadsdeel West) zijn gestart met 12 moestuinbakken en borders met vaste planten op het stuk grond op het binnenterrein dat in eigendom is van de gemeente. Zie: www.overfred-enzo.nl/moestuinbakken/
3. Met financiële steun van Groen en Doen (landelijke overheid) wordt dit voorjaar een cursus stadstuinieren gegeven waaraan 17 omwonenden en buurtbewoners meedoen. Het doel is het bevorderen van kennis en motivatie om de buurttuin goed te kunnen beheren en onderhouden. Zie: www.overfred-enzo.nl/cursusstadstuinieren/
Geef een korte omschrijving van uw plan.
De buurttuin zal straks bestaan uit een bloemen- en kruidentuin op de grond die we van de projectontwikkelaar krijgen (vanaf voorjaar 2017) en mogelijk kunnen we de gebruiksovereenkomst met de gemeente verlengen voor plaatsing van moestuinbakken en borders met vaste bloeiende planten op de gemeentegrond.
Dit jaar kunnen we met toestemming van de gemeente alvast een start maken op een deel van de grond. Dit is belangrijk om straks, als de nieuwe woningen klaar zijn en de grond van de projectontwikkelaar beschikbaar komt, voldoende kader te hebben in de vorm van een actieve tuinwerkgroep die al enige ervaring heeft. Ook de cursus stadstuinieren draagt daaraan bij.
Voordat we dit voorjaar begonnen met de voorbereidende werkzaamheden, hebben we alle omwonenden met een folder in hun brievenbus op de hoogte gesteld van het plan. Daarop hebben we veel positieve reacties gekregen en aan de oproep om mee te helpen is ruimschoots gehoor gegeven.
Hoeveel mensen denkt u te bereiken?
De buurttuin is toegankelijk voor alle omwonenden en buurtbewoners. Op dit moment zijn er bewoners van de Zocherstraat, Frederiksstraat en Overtoom die meedoen aan de moestuinbakken en/of opruimwerkzaamheden en de aanleg van de plantenborders. Als de twee poorten in de toekomst afgesloten zouden worden is de afspraak met de projectontwikkelaar dat de buurttuin toegankelijk blijft voor ieder die lid is van de vereniging. Omwonenden en buurtbewoners kunnen dan lid worden van de vereniging en middels een elektronische sleutel toegang krijgen. Hiervoor zullen nog regels worden opgesteld die ervoor moeten zorgen dat het op het binnenterrein rustig blijft en dat de nachtrust van de omwonenden van de poortgebouwen niet verstoord wordt.
Wanneer vindt u dat uw plan een succes is?
Het doel van de buurttuin is: meer sociale cohesie doordat buurtbewoners elkaar leren kennen, alsmede het groener, mooier en veiliger maken van onze leefomgeving. Ook is er een milieudoelstelling: tegels eruit en groen erin is goed voor de waterberging (Amsterdam-Rainproof), schonere lucht en biodiversiteit.
Het plan is een succes als deze doelen in bescheiden mate bereikt worden en we horen nu al van de actieve werkgroep leden dat ze het heel leuk vinden om elkaar op deze manier te leren kennen.
Op welke locatie denkt u dit te realiseren?
Op het binnenterrein tussen Frederiksstraat, Zocherstraat en Overtoom. Bereikbaar via Frederiksstraat 20 of 28.
Reacties
Buurtsubsidie toegewezen aan bewonersinitiatief Frederikstuin — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>