Aan de Kramatweg bij het Flevopark in Amsterdam-Oost is een stuk openbaar groen door buurtbewoners met hulp van de Stichting Postzegelparken omgetoverd tot een mooie tuin. Een aantal jaar geleden begon het initiatief als guerilla gardening: buurtbewoners zetten zonnebloemen, viooltjes, radijsjes en wortels neer. Het stadsdeel en Stichting Postzegelparken wilden deze actieve bewoners stimuleren en stelden de lap grond ter beschikking. Er werd een ontwerp gemaakt en sinds mei liggen er achttien moestuintjes. Daarnaast is er een kruidenhoek, zijn er bijvriendelijke planten neergezet, staan er zes fruitbomen en dertig bessenstruiken. Onlangs hebben de bewoners meer dan drieduizend bloembollen geplant. “In de lente zal dit stukje veranderen in een ware bloemenzee.”

Susan Meyerink is één van de initiatiefnemers van Buurttuin Valentijn. Elke zaterdagochtend is ze er te vinden. Veel ervaring met moestuinieren had ze niet. “Vanaf m’n zeventiende woon ik de stad, in huizen zonder tuin. Nu pas ontdek ik hoe leuk het is. Werken in de moestuin geeft mij rust, in deze haastige wereld. Maar misschien nog leuker vind ik de sociale cohesie die zo’n tuin brengt. Ik geniet ervan als Chinezen, Marokkanen en Surinamers over een plantje gebogen staan. Dat zie ik vanuit mijn woonkamer. Misschien verstaan ze elkaar helemaal niet, maar dat maakt niet uit. Tuinieren is een universele taal.”

[metaslider id=608]

⬅︎ Terug naar voorbeelden


Reacties

Buurttuin Valentijn — Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>