De Zocherstraat in de dertiger jaren
Door Colette Zonsveld, op basis van uitgebreide aantekeningen van Jaap van Ommen
Inleiding
Jaap van Ommen, die nu in Doesburg woont, werd in 1927 geboren in de Zocherstraat en groeide er deels op. Vanaf zijn 5e jaar heeft hij nog veel herinneringen uit de jaren ’30 en ’40. Deze geven een mooi beeld over hoe het leven toen was en betreffen de straat, de bewoners en de naaste omgeving. In 1942/43 verhuisde hij met zijn familie naar Amstelveen, maar bleef nog wel op de Middelbare School in de buurt. Hij was ondergedoken in 1944/45 en na zijn diensttijd (nog verplicht tot in de 90er jaren) woonde hij voor werk en studie weer in Amsterdam.
Vanaf de Amstelveenseweg is het eerste huis nummer 85, waar hij is geboren en deels getogen, op 1-hoog. Het is hetzelfde pand waar ikzelf, Colette Zonsveld, al vanaf 1971 op 3-hoog woon. Je ziet uit die tijd nog veel winkelwoningen met een of meerdere grote ruiten op de begane grond, deze hebben een eigen nummer. Er hebben daar allemaal winkels en kleine bedrijfjes in gezeten, nu zijn het doorgaans gewone woningen.
In elke paar straten waren vroeger zowel een bakker, slager, melkboer als kruidenier. Soms ook een drogist of een winkel met huishoudelijke benodigdheden, zoals bestek en servies. Ook was er steevast een fietsenstalling, soms met een fietsenmaker erbij. En natuurlijk was er in de buurt een badhuis, want de huizen hadden geen badkamers, alleen soms een wasbak. De meesten mensen wasten zich in de keuken. Lees meer…
Wij woonden rond 1950 in de Busken Huetstraat.
Mijn opa Dijkstra had een winkel op Overtoom 561 (W. van Amerongen tussen 1904 en 1929) Hij kwam uit Friesland.
Misschien zegt het u iets.
Groet Theo Dijkstra