Natascha Hagenbeek raakte in New York gefascineerd door de gemeenschappelijke tuinen die je er veel ziet. Inmiddels is haar eigen stadstuinproject, Moestuin Landlust in Amsterdam-West, een groot succes.

“Veel van mijn werk draait om natuur. Zo’n tien jaar geleden liep ik door New York, waar ik community gardens tegenkwam. Echte tuinen midden in een buurt. Ik kon alleen maar denken: waarom hebben wij dit niet? Ik vond gezamenlijk tuinieren zo’n mooi gegeven. Ik wilde in Nederland beginnen met lokale voedsel-productie. Ik ben kunstenaar en trendonderzoeker en wil anderen graag inspireren. Ik voelde dat dit een interessante beweging was en nu, jaren later, blijkt dat ook. Stadslandbouw en voedsel van lokale grond is in.

img_0009De folder “Heeft u een goed idee voor de buurt?” voor mij de perfecte aanleiding om zelf iets op te starten. Midden in een huizenblok bij mij in Amsterdam-West lag een stuk terrein braak en ik wist meteen: dit wordt mijn plek! Er ging heel wat politiek gesteggel overheen, maar op 4 juni 2011 kon ik beginnen. Ik hing een briefje op bij de biologische snackbar: wie wil een tuintje? Ik bood er tien aan voor een tientje per stuk, per jaar. Het jaar erop had ik al een wachtlijst. Inmiddels heb ik vijf jaar verlenging en zijn er op 1200 vierkante meter zeventien percelen met 28 tuinders. Naast individuele percelen is er een kruidentuin, een kindertuin, een tuinkas en een centrale tuin. Hier verbouw ik peultjes, radijs en snijbiet. Ik krijg zulke leuke reacties. Zo zei een van de omwonenden, die op de tuin uitkijkt en een perceel huurt, dat ze de tuin als een stilteplek ervaart. Heel mooi vind ik dat.

Iedereen kweekt voor zichzelf, de huur is nu € 120 per jaar, maar doet ook een grote of kleine sociale bijdrage aan het project. Koken, gft-afval ophalen bij mensen in de buurt, kinderactiviteiten organiseren of meehelpen met de pr. Sinds maart 2013 hoort er ook een moestuinwinkel bij. Wat ik mooi vind is de voedselkringloop die we laten zien. Voedsel van de centrale moestuin gaat naar de moestuinwinkel, vervolgens naar buurtbewoners, die leveren hun gft-afval weer in en daar maken wij compost van voor de moestuin. Niet verkochte groente wordt door de keukengroep verwerkt tot bijvoorbeeld slasoep, appelmoes en wortelcake, en dat wordt weer verkocht in de winkel. Ik wil in de buurt graag zo veel mogelijk partijen verbinden die met voeding te maken hebben. Zo gaan we verspilling tegen en kunnen we zo veel mogelijk verse en mooie producten leveren.

IMG_0879-1024x768In de moestuinwinkel, die ook dienst doet als projectruimte, hebben we al eens een Appelfabriekje gemaakt. Buurtkinderen leerden hoe ze appels kunnen drogen en hoe ze appelmoes, appelsap en cruesli kunnen maken. Voor de workshop konden kinderen die nauwelijks in de natuur komen mee gaan plukken in Montfoort. Een vriendin van mij heeft daar een familieboomgaard waar haar familie niets mee doet, dus ook zo gaan we verspilling tegen. Andere workshops zijn verven met lokale planten of zelf hazelnootpasta maken. Met gezondere suikers. We richten ons op wat er speelt, bijvoorbeeld obesitas,  en doen daar iets mee op buurtschaal. Ik zit nog vol ideeën, maar ben enorm trots op hoe ver ik al ben gekomen, samen met alle vrijwilligers. Ik hoop het project te kunnen verduurzamen, zodat het kan blijven bestaan zonder dat we hiervoor steun van fondsen nodig hebben.”

Moestuin Landlust, Jasper Leijnsenstraat 21, Amsterdam-West
Het tuincomplex ligt op een binnenterrein van 1200 m2 in de wijk Landlust, tussen de Jan van Galenstraat en de Haarlemmerweg. Dat is vlak naast de Markthallen aan de westkant.

Zin om voor een keertje mee te werken?

Google-Map-moestuin-300x282Dat kan maandelijks op een zaterdag of zondagochtend
10.00 → 13.00 uur
Heb je zin om af en toe of eens een keer in de tuin te helpen, meld je dan aan voor één van de meewerkdagen bij Stephan via: stephan@icanchangetheworldwithmytwohands.nl

  • Zaterdag 12 maart (NL doet Oranje Fonds)
  • Zondag 10 april
  • Zaterdag 7 mei
  • Zondag 12 juni
  • Zaterdag 9 juli
  • Zondag 28 augustus
  • Zaterdag 24 september (Burendag Oranje Fonds)
  • Zaterdag 5 november (Landelijke Natuurwerkdag)

 

website:  www.icanchangetheworldwithmytwohands.nl

Moestuin Landlust: Jasper Leijnsenstraat 21 Amsterdam

Moestuinwinkel Acces to Tools: Jasper Leijnsenstraat 21 Amsterdam

 

tuintekening010513kl_web

 

Cursus Natuurlijk Moestuinieren

Zondag 14 feb, 21 feb, 6 mrt, 13 mrt, 20 mrt, 3 apr, 10 apr, 17 apr, 24 apr, 8 mei
14.30 → 17.00
Kosten: 175 euro (inclusief koffie/thee).
Plaats: Moestuin en winkel I can change the world with my two hands, Jasper Leijnsenstraat 21 Amsterdam

De tien lessen bestaan uit een gelijk aandeel theorie en praktijk, we maken samen een stuk tuinontwerp. Daarnaast krijg je huiswerk mee om het één en ander op je eigen leven en tuin toe te passen.
Zowel geschikt voor beginners als gevorderden.
Docenten: Annet van Hoorn en Rosa van Giessen


Reacties

Moestuin Landlust in Amsterdam-West — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>