Visie en plan voor de Frederikstuin
De werkgroep Frederikstuin heeft in de afgelopen weken een presentatie van haar visie en plan gemaakt voor alle betrokken partijen. Dit zijn de omwonenden, de gemeente, projectontwikkelaar Pierra, het ROC en andere belangstellenden. Lees de presentatie.
Uit de presentatie:
In een verstopt stukje van de stad ligt een geheime tuin. De bijna 2500 m2 grond is in eigendom van het ROC en andere partijen, onder welke de gemeente Amsterdam. Er is een aanvraag ingediend om de maatschappelijke bestemming van de bebouwing op deze grond te wijzigen zodat er woningen op gebouwd kunnen worden.
Een initiatief van buurtbewoners en andere betrokkenen heeft hiervoor een alternatieve visie ontwikkeld. Deze bijzondere plek in West met unieke kwaliteiten mag niet verloren gaan ten gunste van de ‘happy few’. Amsterdam is van iedereen.
De visie bestaat uit drie delen:
- De maatschappelijke bestemming van de laagbouw van het voormalig schoolgebouw blijft behouden. In dit lage gedeelte kunnen diverse maatschappelijke functies komen, zoals een duurzaamheidslab, een zorgtuin, educatieve activiteiten en een kleinschalige buitenschoolse kinderopvang.
- De gehele binnentuin (met verschillende eigenaren) wordt als één geheel ontworpen en wordt functioneel verbonden met de laagbouw. In deze binnentuin worden buurttuinen, faciliteiten voor educatie, kinderyoga, stads(zorg)landbouw en stilteplekken gemaakt. Deze maatschappelijke functies zullen overdag actief zijn. ‘s Avonds en in het weekend, zoals reeds 100 jaar, is dit gebouwdeel gesloten en is de binnentuin weer een stille groene oase die toegankelijk is voor buurtbewoners.
- In de hoogbouw van het voormalig schoolgebouw wordt de bestemming van maatschappelijk gewijzigd naar wonen. Hier kunnen 12 appartementen in gemaakt worden. Zo behoud je het
maatschappelijke karakter van gebouw en binnentuin zoals dat in dit stukje stad al lang en goed functioneert, worden er woningen toegevoegd en blijft het plan financieel aantrekkelijk voor zowel het ROC als de ontwikkelaar.
Het terrein is een kans voor West. In samenwerking met bijv. Waternet en Deltares kunnen technische innovaties worden toegepast om waterberging voor stadsdeel West mogelijk te maken. Door de toepassing van meer groen in tuinen en op daken kan de luchtkwaliteit
van de Overtoom worden verbeterd. Door slim samen te werken met de ontwikkelaar, de gemeente, omwonenden en bedrijven kan heel veel kwaliteit gecreëerd worden. Groen, stil, educatief, technisch slim en duurzaam. Behalve een visie op lange termijn hechten we veel waarde aan wat er op korte termijn al kan gebeuren: deze visie heeft een stappenplan om vandaag al kwaliteit te halen uit het terrein samen met omwonenden en bedrijven in een win-win-win situatie. Laat dit stukje stad niet leeg staan. Maak van deze plek die groene oase.
Heel graag horen we wat de omwonenden en andere buurtbewoners van dit plan vinden.
Reageer hieronder.
Reacties
Visie en plan voor de Frederikstuin — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>