Stand van zaken bouwaanvraag Pierra 24 juni
Op de bewonersbijeenkomst van 24 juni, georganiseerd door projectontwikkelaar Pierra, bleek dat er toch een plan B wordt ingediend waarbij rekening wordt gehouden met de bezwaren van de bewoners aan de Zocherstraat. De achtergevel van de nieuw te bouwen appartementen komt iets verder weg te staan van hun woningen en zij krijgen de mogelijkheid hun tuin uit te breiden. Het appartementengebouw krijgt een groen dak en delen van de gevels krijgen een groene bekleding. In plaats van 8 kleine woningen worden er nu 4 ruime woningen in gebouwd. Al met al een aanzienlijke verbetering van dit deel van het plan.
Op de plek waar het houten gymlokaal nu staat komen volgens het bouwplan ook 4 woningen te staan. Dit deel van het plan is onveranderd. Deze grote woningen krijgen dakterrassen die op het binnenplein uitzien. De bijeenkomst was goed bezocht en de aanwezigen kregen veel informatie, zowel over de bouw, de oplossing van het parkeerprobleem als de te volgen procedure. Pierra zal daarvan binnenkort verslag uitbrengen.
De planning is dat op 1 juli a.s. het concept-bouwbesluit wordt genomen door het bestuur van stadsdeel West. Vanaf 10 juli kunnen zienswijzen (bezwaren) worden ingediend. Dit kan tot uiterlijk 6 weken nadat het plan ter visie is gelegd. De bezwaartermijn loopt dus tot 20 augustus. Vervolgens zal het bestuur in het derde kwartaal een besluit nemen waarin ook de zienswijzen zijn afgewogen. Omwonenden die het niet eens zijn met dit besluit kunnen in beroep gaan bij de Rechtbank, waarvoor zij dan ook weer zes weken de tijd hebben. Dit kunnen overigens alleen degenen doen die ook een zienswijze hebben ingediend.
Zonder vertraging door beroepsprocedures zou de bouw in het eerste kwartaal van 2015 kunnen aanvangen en zal vervolgens circa 8 maanden gaan duren.
Commentaar: mijn zienswijze is dat het binnenterrein in haar oorspronkelijke opzet nooit bedoeld was om er woningen op te bouwen en dat het een historische vergissing zou zijn om de maatschappelijke bestemming te wijzigen naar een woonbestemming. We moeten zuinig zijn met de laatste stukjes stad waar nog wat rust en ruimte te vinden is. Het stedebouwkundige concept van een school in het midden van een huizenblok heeft daar al bijna honderd jaar voor gezorgd. De bewoners van de omringende huizen konden in de avonduren en in het weekend rust vinden aan de achterzijde van hun woningen.
Die rust, maar ook het ruimtelijk aspect van het binnenterrein, dreigt verloren te gaan als het toch al intensief bewoonde en in gebruik zijnde binnenterrein bebouwd gaat worden en er meer verkeer en meer bewoning gaat komen. Het is een bekend feit dat ook minimale geluiden, zoals een normaal gesprek, vanaf het binnenterrein door de akoustiek en galm versterkt worden en geluidshinder opleveren voor de omliggende woningen, zeker die op de hogere verdiepingen.
Stadsdeel Oud-West heeft in het recente verleden een grote fout gemaakt door in tegenspraak met het eigen beleid een tweede kinderdagverblijf toe te laten. Dit levert al veel geluidshinder op. Laat daar niet nog meer geluidsbelasting bijkomen. En al helemaal niet in de avonduren of in het weekend wanneer het eindelijk een beetje rustig is.
Ik zou minder bezwaar hebben tegen het plan van Pierra als er alleen woningen komen in het grote gebouw. Mijn verzet richt zich vooral op wijziging van de bestemming van het binnenterrein.
De grote maatschappelijke waarde daarvan voor een groot aantal omwonenden, mag m.i. niet worden opgeofferd voor het privebelang van een handjevol mensen. Lees meer…
Reacties
Stand van zaken bouwaanvraag Pierra 24 juni — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>